Böcker

Hos Bromma hembygdsförening finns flera böcker om Bromma och dess historia att köpa till förmånliga priser. Försäljning sker i samband med möten och öppet hus i föreningens lokaler i Åkeshovs slott.

Norra Änbys gatunamn

Foto: Nils Ringstedt (CC 0)

Bromma före historien

Foto: okänd (CC 0)

Torpen i Bromma

Foto: okänd (CC O)

Brommas skyltade kulturminnen

Foto: Nils Ringstedt (CC O)

Byar, gårdar och säteri i Bromma

Livet i Bromma

Norra Änbys gatunamn

Författare: Nils Ringstedt

Gatunamnen i Norra Ängby har på olika sätt anknytning till vikingatiden. Boken ger ingående beskrivningar om bakgrunden till namnen på samtliga gator och platser i Norra Ängby samt förklaringar till många av kvartersnamnen med forntida anknytning.

Boken säljs direkt av föreningen för 150 sek men kan också köpas på nätet via Ad Libris och Bokia av Instant book

Bromma före historien

Författare: Nils Ringstedt med bidrag av Åke Hyenstrand och Jan Svanberg

En översikt av Brommas förhistoria från stenålder till och med vikingatid med en fornminnesförteckning i slutet där lämningarnas lägen är utmärkta på de olika stadsdelskartorna i Bromma.

Pris hos hembygdsföreningen: 200 sek

Torpen i Bromma. Historik. Lägen och lämningar

Författare: Nils Ringstedt

Boken innehåller en beskrivning av torpens historia. 103 av Brommas torp tas upp i boken med beskrivning och placering på karta. På en del av husen finns även fotografier.

Pris: 100 sek

Brommas skyltade kulturlämningar – en kulturhistorisk vägvisare

Författare: Nils Ringstedt med bidrag av Bengt Windelhed

Boken beskriver de 30 skyltade kulturobjekt i Bromma. Hembygdsföreningen har tillsammans med Stockholms Stadsmuseum varit med och satt upp och bekostat cirka hälften av skyltarna.

Pris: 150 sek.

Pris för hembygdsföreningens medlemmar: 50 sek vid möten och öppna hus för .

Byar, gårdar och säterier i Bromma

Författare: Nils Ringstedt

Bromma Hembygdsförenings skrift nr 5,  berättar om Brommas bebyggelsehistoria från forntid till nutid med illustrationer ur främst Bromma Hembygdsförenings bildarkiv.

Pris: 100 kronor för medlemmar och 200 för icke medlemmar.

Livet i Bromma: Bromma sockenstämmoprotokoll 1681-1799

Redigerad av Eivor Lundén

Bromma sockenstämmoprotokoll 1681-1799, Bromma Hembygdsförenings skrift nr 1, redogör för beslut fattade på sockenstämmor under den angivna tiden.

Pris:50 kronor.

Samtliga böcker har föregåtts av noggranna fältarbeten. Alla fornlämningar och torplägen i Bromma har inventerats vilket lett till att flera tidigare okända fornlämningar har påträffats.

Brommaboken, som är föreningens årsbok, har kommit ut varje år sedan 1930. Det är en unik informationskälla för den som vill lära sig mer om Bromma.  Många årgångar finns på biblioteken i Bromma, men äldre årgångar finns också till salu (för 70:-/årgång) hos föreningen. En index-förteckning över årsböckernas innehåll 1930-1999 finns här.