Böcker

Våra böcker

Bromma hembygdsförening har tagit fram nedanstående böcker om Bromma och dess historia.

De priser som anges nedan gäller vid föreningens egen försäljning i samband med möten och föreläsningar samt vid föreningens öppna hus i föreningslokalen på Åkeshofs slott.

Böckerna kan även köpas på:

Äppelvikens bokhandel, Alviksvägen 34 och på Klackenbergs Böcker och Papper i Vällingby centrum.

På internet kan man köpa våra böcker hos Bara Bromma, Bokus, Adlibris samt hos förlaget Instant Book.

Konstnärerna i Södra Ängbys gatunamn

Johannesfred 1950-1970

Norra Änbys gatunamn

Hur Bromma växte fram!

Bromma före historien

Foto: okänd

Torpen i Bromma

Foto: okänd

Brommas skyltade kulturminnen

Foto: Nils Ringstedt

Byar, gårdar och säteri i Bromma

Livet i Bromma

Konstnärerna i Södra Ängbys gatunamn

Författare; Nils Ringstedt.

I boken berättas om de nitton kända svenska konstnärer och skulptörer som har givit namn åt nästan alla gator i Södra Ängby. Vid Blackebergsvägen, Färjestadsvägen, Ängbyhöjden och Zornvägen finns intressanta fornlämningar och/eller gamla torp vilka också får sin berättelse i boken.

Pris 200 kr.

Johannesfred 1950-1970

Författare; Kent Edlund och Bengt Julin

Boken är en berättelse i ord och bild om Kents och Bengts uppväxt i området Johannesfred i östra Bromma invid Ulvsundasjön. Det är en personlig bok om skolan, fritidsaktiviteter, familjen och kompisarna och en stark bykänsla.

Pris 250 kr.

Norra Ängbys gatunamn

Författare: Nils Ringstedt

Gatunamnen i Norra Ängby har på olika sätt anknytning till vikingatiden. Boken ger ingående beskrivningar om bakgrunden till namnen på samtliga gator och platser i Norra Ängby samt förklaringar till många av kvartersnamnen med forntida anknytning.

Pris 150 kr.

Hur Bromma växte fram!

Författare: Nils Ringstedt och Per Lundberg

Boken är en sammanfattning av årskrönikorna i Brommaböckerna för åren 1929-1977 och blir därmed en berättelse om Brommas utveckling under denna expansiva tid.

Pris 80 kr.

Bromma före historien

Författare: Nils Ringstedt med bidrag av Åke Hyenstrand och Jan Svanberg

En översikt av Brommas förhistoria från stenålder till och med vikingatid med en fornminnesförteckning i slutet där lämningarnas lägen är utmärkta på de olika stadsdelskartorna i Bromma.

Pris 200 kr.

Torpen i Bromma. Historik. Lägen och lämningar

Författare: Nils Ringstedt

Boken innehåller en beskrivning av torpens historia. 103 av Brommas torp tas upp i boken med beskrivning och placering på karta. På en del av husen finns även fotografier.

Pris 100 kr.

Brommas skyltade kulturlämningar – en kulturhistorisk vägvisare

Författare: Nils Ringstedt med bidrag av Bengt Windelhed

Boken beskriver de 30 skyltade kulturobjekt i Bromma. Hembygdsföreningen har tillsammans med Stockholms Stadsmuseum varit med och satt upp och bekostat cirka hälften av skyltarna.

Pris 150 kr.

Byar, gårdar och säterier i Bromma

Författare: Nils Ringstedt

Bromma Hembygdsförenings skrift nr 5,  berättar om Brommas bebyggelsehistoria från forntid till nutid med illustrationer ur främst Bromma Hembygdsförenings bildarkiv.

Pris 100 kr.

Livet i Bromma: Bromma sockenstämmoprotokoll 1681-1799

Redigerad av Eivor Lundén

Bromma sockenstämmoprotokoll 1681-1799, Bromma Hembygdsförenings skrift nr 1, redogör för beslut fattade på sockenstämmor under den angivna tiden.

Pris 50 kr.

Årsböckerna säljs för följande pris:

År 1930 – 1999       10 kr/styck

År 2000 – 2019       50 kr/styck

Å 2020                   150 kr

Samtliga böcker har föregåtts av noggranna fältarbeten. Alla fornlämningar och torplägen i Bromma har inventerats vilket lett till att flera tidigare okända fornlämningar har påträffats.

Brommaboken, som är föreningens årsbok, har kommit ut varje år sedan 1930. Det är en unik informationskälla för den som vill lära sig mer om Bromma.  Många årgångar finns på biblioteken i Bromma, men äldre årgångar finns också till salu hos föreningen. En index-förteckning över årsböckernas innehåll 1930-1999 finns här.